Història


L'Esbart Dansaire «Fontcoberta» és una entitat que es va fundar l'any 1981, i va fer la seva presentació a Banyoles el 12 de setembre del mateix any. Des del 1986 forma part del Foment de la Sardana de Banyoles, Girona. 

Els primers quinze anys de l'Esbart Dansaire han estat una manifestació continuada de preservar les danses tradicionals de casa nostra, sense deixar d'afegir-ne de noves al repertori. Amb una constant superació, el grup està ampliant el seu repertori amb músiques i danses més d'acord amb els moments actuals a fi que cada actuació sigui una mostra de l'ahir i de l'avui del nostre folklore. Per això, l'Esbart Dansaire compta amb sis espectacles: el primer és una volta per la geografia catalana a través de les danses tradicionals; el segon és Balneari, recreant tot un dia al voltant del Balneari de la Puda de Banyoles amb coreografia de Leo Quintana; el tercer és Un passeig pels Pirineus que amb música del grup El Pont d'Arcalís i una bellíssima coreografia de Joan Serra ens endinsa a les muntanyes pirinenques. La quarta coreografia de l'Esbart Dansaire és un compendi de les sardanes més conegudes de Manel Saderra amb una acurada coreografia d'Eudard Ventura. Les dues darreres creacions de l'Esbart són 15 de 30 de 50, en motiu del 30è aniversari del grup de dansa tradicional de Banyoles, amb música del conegut compositor italià Nino Rota i amb coreografia, de nou, de Leo Quintana. Per últim, Calaixos, un espectacle de nova creació amb 15 coreografies diferents ideas per Laida Tanco i Quim Serra (Factoria Mascaró) amb música de Pascal Comelade. 

Al llarg de la seva trajectòria el grup ha actuat a Brussel·les, Alemanya, França, Itàlia, Grècia, Xile, Lituània, Saragossa, Suïssa, País Basc, Galícia, Múrcia, Màlaga, Mallorca, Menorca, Mèxic, Cantàbria, Extremadura, l'Alguer, Toledo i a molts altres indrets de la geografia catalana.

L'última gran celebració de l'Esbart Dansaire Fontcoberta ha estat el 35è aniversari. 

 
L'espectacle va constar de dues parts: la primera part amb la darrera coreografia estrenada per l'Esbart, Calaixos i la segona part es va basar en mostrar l'evolució del món dels Esbarts. Es van recuperar danses tradicionals que han format part del grup durant els 35 anys de vida. Entre les coreografies recuperades es van interpretar La Filosa de Banyoles, Farandola o Cascavells. Les darreres danses, de nova creació, eren de l'espectacle Els Àngels Fan Ballades on l'Esbart Dansaire hi va col·laborar conjuntament amb el grup de folk banyolí Germà Negra i la Cobla Selvatana.
Espectacles                                                              

MANEL, PAS A PAS


Aquest espectacle es va crear en homenatge al desaparegut compositor Manel Saderra i Puigferrer i es va estrenar l'any 2008 dins la celebració del centenari del seu naixement.

Música: Sardanes de Manel Saderra - Coreografia: Eduard Ventura - Direcció de l'esbart: Antoni Jaén.


Espectacle de creació basat en sardanes del mestre Manel Saderra i Puigferrer amb motiu del centenari del seu naixement. La representació consta de dues parts: la primera, de danses tradicionals, i la segona, de l'espectacle Manel, pas a pas


UN PASSEIG PELS PIRINEUS

Es va estrenar el setembre de 2007 amb motiu de la celebració del 25è aniversari de l'Esbart Dansaire, és un espectacle que sap captivar l'espectador endinsant-lo a la serralada pirinenca  "Es el camí que es fa tot passejant, anant d'un cantó a l'altra sense un rumb concret. de Canejant a Pobellà, d'Esterri a Andorra, de Castellar de n'Hug a Portbou. estirar les cames, la mirada tranquil·la i el cor obert, aturar-se i descansar, olorar, prendre l'aire i el sol i tot plegat fer-ho amb el llenguatge de la dansa tradicional, amb el nostre gest, el nostre moviment i el nostre aire". Joan Serra i Vilamitjana.

Música: El Pont d'Arcalís - Coreografia:Joan Serra i Vilamitjana - Direcció de l'esbart: Antoni Jaen.


L'Espectacle consta de dues parts: la primera, de danses tradicionals, i la segona, de l'espectacle Un passeig pels Pirineus.Entrades populars