Activitats de l'Esbart Fontcoberta de Banyoles durant el 2015

L’Esbart Fontcoberta va deixar enrere un any 2015 molt intens. Van ser dotze mesos de feina constant i amb un resultat molt positiu. Tots els reptes que es van marcar en començar el 2015 s’han assolit i amb escreix, com podreu llegir a continuació.

La reestrena de Balneari, el mes de maig, va ser tot un èxit. Més d’un miler de persones van omplir tot el paratge de la Puda per veure com l’Esbart tornava a representar, dotze anys després,  la coreografia de Leo Quintana. L’arribada dels balladors amb carruatges i automòbils de l’època va ser un aspecte que va sorprendre al públic. A més a més, també es va poder tastar la típica cansalada banyolina. 

Representació de Balneari a la Puda de Banyoles el maig de 2015

El boom de la reestrena de Balneari va originar que poques setmanes després l’Esbart tornés a representar l’espectacle a Banyoles, en concret al parc de la Muralla. Tanmateix, es va representar l’obra a Cornellà de Llobregat.

Pel que fa a l’estiu es va fer l’habitual intercanvi cultural amb altres grups de dansa. En aquesta ocasió es va rebre el grup “Iteshu” de Mèxic i el grup “Racies Urdeñas” de Toledo. A finals d’agost el cos de dansa va viatjar cap a Toledo, en motiu del XVIII Festival Nacional de Folkore Villa de Urda. De nou, aquest intercanvi va permetre conèixer altres cultures i, a l’hora va servir per fer grup dins del conjunt de dansa.

Un altre projecte que s’ha dut a terme durant aquest any ha estat la col·laboració en l’espectacle Els Àngels fan Ballades, del conjunt banyolí Germà Negre. L’espectacle pivota sobre tres elements: Germà Negre, l’Esbart i la Cobla Selvatana. El fet de ballar amb música en directe i fer-ho amb dos conjunts professionals ha estat un factor molt motivador per al cos de dansa de l’Esbart.

Germà Negre, l’Esbart i la Cobla Selvatana a la Fira Mediterrània de Manresa


D’entre les cançons populars de les que s’han fet versió, es poden destacar: El rei vol corona, Cançó de la llum o Noia de Porcellana. La coreografia de les danses, de nou ha estat a càrrec del gracienc Leo Quintana. L’espectacle es va estrenar a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i també s’ha portat a Vilafranca del Penedès i a Ripoll. En aquest primer trimestre del 2016 ja s'ha representat a l'Auditori de Barcelona i de cara a l'estiu l'espectacle arribarà a Banyoles.

Per últim, l’estrena més recent ha estat la coreografia de Calaixos de la mà de la Laida Tanco i en Quim Serra. Les danses muntades a partir de la música de Pascal Comelade, han tingut molt bona rebuda tant a Ceret com a Sant Esteve de Palautordera. La coreografia té com a element central els calaixos que fan de fil conductor durant tot l’espectacle. Calaixos es podrà veure al Teatre Municipal de Banyoles l’abril del 2016.

Estrena de Calaixos a Ceret el mes de novembre del 2015

No es pot acabar aquest resum anual sense esmentar els futurs balladors del cos de dansa. El curs que es va iniciar a principis d’Octubre del 2015 va portar nous nens i nenes a formar part de la família de l’Esbart. És molt important per la salut de la dansa tradicional tenir una bona base i nosaltres no ens podem queixar. De fet, aquest any dos balladors han passat a formar part del cos de dansa. El fet de portar uns anys ballant els ha permès incorporar-se d’immediat a la dinàmica de ball del cos de dansa i ja s’han estrenat amb els “grans”!. 

Entrades populars